Choose your language:

maanantai 21. tammikuuta 2013

Linnullista maanantaina

Maanantai alkoi täällä -15 asteen pakkasessa, valoisana. Keittiön ikkunasta näen puun, jonka oksistossa keikkuu naapurin asettama iso vihreä  lintujen syöttöpaikka. Siinä on kylmimpinä päivinä vieraillut erilaisten tiaisten lisäksi punatulkkuja, sekä koiraita, että naaraita. Koiraat erottaa punaisine rintahöyhenineen hyvin ja sitten huomaakin, että onhan siellä naaraitakin harmaine rintahöyhenineen. Kun nämä linnut ilmestyvät pihapiiriin, tiedän, että kylmät päivät ovat edessä ja metsästä sopiva ruoka loppunut tai ainakin vähissä ja jäässä.
Punatulkkupariskunta  - näyttää kuin pariskunta olisi hieman riidoissa? Kuva 4/2012

Urpiaisparvet ovat paikallisen sanomalehden mukaan vaeltaneet pitkin maakuntia ja niin niitä on näkynyt  myös täällä ruokintapaikalla. Urpiainen on noin talitiaisen kokoinen, valkoisen, ruskean ja pikkuisen punaisen kirjava, vilkas lintu. Niitä on mukava seurata, ovat aika nopeita, joten kameran linssiini en ole kunnon kuvaa saanut.

Yksi mielenkiintoisia seurattavia on käpytikka. Se nousee ikäänkuin hypähdellen puun runkoa pitkin kiertäen sitä ja välillä kuulostellen kuoren alta mahdollista rapsetta. Jos ei hyönteisiä löydy, niin käpyjä on läheisissä kuusissa ja männyissä. Puuhun on myös ripustettu pala talia (tai jotain vastaavaa), jota tikka mielellään naputtelee. Keittiön ikkunasta olen seurannut viime talvena parinkin tikan vierailua lintulaudalla. Jaa, mistä ne erottaa - no höh.. toinen on "pullukkamaha", eli sillä on aika pullea vatsa, kuin odottaisi pikkuisia.. toinen on "tavallinen". Molemmat ahkerasti lyövät päätään puuhun, melkein tulee katsojalle päänsärky, kun niitä seuraa. Joskus tikka jää yökylään isolla aukolla varustettuun vanhaan linnunpönttöön. Mukava niitä on seurata, kun itse saa olla lämpimässä kahvikupin ääressä eikä tarvitse ravintoaan kaivaa vaivalla jään ja lumen alta!

Käpytikan puunhakkuu käynnissä.  Sateinen kuva v. 2011.


1 kommentti:

  1. Voi kuinka kivaa,nyt sullakin on blogi ja tämähän on aivan ihana! Varmasti vierailen täällä jatkuvasti. Kivasti olet saanut lintuja kuvatuksi.

    VastaaPoista

Kiitos kommenteistasi, luen niitä mielelläni!
Thanks for your comments!