Choose your language:

tiistai 1. lokakuuta 2013

Askartelutaivaan DT-töitä

Askartelutaivaan 2013 lokakuun Kuukausihaasteen aiheena on tällä kertaa jouluinen lahjarasia.
Olin tehnyt kaulakorua varten lahjarasian pahvista, päällystänyt sen teksti- ja kuviopaperilla. Nauhaksi laitoin valko-vihreäraitaista "puotinarua" ja naruun mukaan pari sydäntä sekä neliapilan (kun niitä nyt sattui olemaan kotona). Leimasin lahjarasiaan  "Hauskaa Joulua"-tekstin sinne tänne. Tekstipaperi on sävytetty vihreillä Distress Ink- ja Mementon leimasinmusteilla.


Pulleaan rasiaan mahtuu isompikin kaulanauha

Yksinkertainen lahjarasia Nämä rasiat on tehty yksinkertaisella ohjeella taitellen suorakaiteen muotoisesta paperiarkista. Paperin kokoa muuttelemalla voi tehdä erikokoisia rasioita.  Alla olevassa kuvassa on katkoviivoilla merkitty taitokset: 
1. Suorakaiteen muotoinen paperi taitetaan keskeltä kahtia. 
2. Mitataan molempien lyhyiden sivujen päiden keskikohta ja laitetaan merkki siihen.
3. Tehdään taitokset keskikohdasta arkin keskikohtaan.
4. Taitellaan näin syntyneet "siivekkeet" ylöspäin
5. Tehdään siivekkeisiin, joista tulee rasian sivut, reiät ylös. 
6.  Reikiin pujotellaan nauha, naru, lahjanaru tai mitä haluaa ja sidotaan lahjarasia sillä kiinni. 
Rasiassa ei ole ns. yläkantta, joten se rajoittaa rasian käyttöä, mutta esim. koruille, karkeille ja muulle pienelle jutulle rasia on oivallinen ja siitä saa kauniin papereilla, nauhoilla j voihan siihen laittaa myös kukkia, bling blingiä ja mitä ikinä keksiikään, koristeeksi! 

Ohjeen löydät Finnstamperin sivuilta


Vierailevana DT:nä Penny Black -työ "Joulun ihmemaa"


Vierailevana DT:nä Askartelutaivaan Penny Black-haasteeseen ideoin aiheesta "Talven Ihmemaa"
 "3-osaisen" kortin. Idea kortista oli muhinut aivoissani jo pitkään, toteutuksessa tein muutaman prototyypin tuosta porrastetusta korttipohjasta, että onnistuin. Korttipohja oli loppujen lopuksi helppo tehdä, kun vain muisti mitata tarpeeksi monta 2,5 cm kappaletta ja muutenkin oli tarkka mittaamisessa. (Siis älä tee kuten minä aluksi: jätä yhtään nuuttausta pois. Siinä sitten ihmettelin että miten tää muka pitäs taitella...)
Rakastan näitä Penny Blackin sympaattisia eläinhahmoja, näitä värittäessä tulee hyvälle tuulelle.

Kortin valkoiset kohdat ovat lumiainetta sekä "lasimurskaa", molempia saa askarteluliikkeistä, kuten Taitopuoti Paperinauhasta.

Svetan blogissa on hyvä kuvallinen ohje tämän korttipohjan tekoon, tässä lyhyesti kirjallinen.

1. Leikkaa korttipohja kartongista, pituus 22 cm ja leveys 14 cm.

2. Tee korttipohjaan taite (nuuttaus) pituussuunnassa keskelle. Leikkaa askarteluveitsellä viilto tämän nuuttauksen päältä toisesta reunasta 6 cm päästä toiseen reunaan 3.5 cm päähän reunasta. Tämän voit tehdä kaikkien haitarinosien nuuttaamisien jälkeenkin, jolloin viilto tulee varmasti nuuttausten alkamiskohtaan.

3. Tee seuraavat taitteet korttipohjaan nuuttaustyökaluja käyttäen tai esim. pallopääpuikolla tai musteettomalla kuulakärkikynän kärjellä ja viivottimella tai paperileikkurin nuuttausterällä (kuten minä tein):


 • pitkältä sivulta reunasta 5 cm koko sivun pituudelta. Mieti ensin, haluatko korkeimman sivun (Happy Christmas merkki on siinä) oikealle vai vasemmalle puolelle ja tee taite sen mukaan. 


 • tämän taitteen vierestä nuutataan yhteensä 5 taitetta. Korkein nuuttaus tulee takasivulle 6 cm, sitten nuuttaukset: 5 cm, 2.5 cm, 2.5 cm, 2.5 cm ja 3.5 cm, joka on  kortin etureuna. 
 • Jos et vielä ole tehnyt viiltoa pitkälle nuuttaukselle, niin tee se nyt vasemman pään ensimmäisestä nuuttauksesta oikean pään ensimmäiseen nuuttaukseen asti. Tällöin saat pitkän osan nousemaan ylös ja pystyt taivuttamaan loppuosan haitarille.

Sitten kartonki (tai paperi) taitellaan haitarille nuuttausten mukaan. 6 cm takasivu ylös, 5 cm meen alas, 2.5 cm nuuttauksista tulee keskimmäinen haitarinosa ja kolmannesta 2.5 cm sekä 3.5 cm nuuttauksesta etuosa.

Koristelua varten voit värittää kartongin jo ennenkuin taittelet kortin haitarille tai sen jälkeen. Kortin voi myös värittää tai leimata,  ihan miten haluat ja Tadaa - valmis!
       
In English you find it here. 

3 kommenttia:

 1. Voi mitä ihanuuksia!!:) Ja kivoja ohjeita, täytyy pistää ylös ja kokeilla:)

  VastaaPoista
 2. Kyllä on ihania lahjarasioita ja tuo jouluaiheinen kortti on upea. Kyllä sinä olet taitava tyttö.

  VastaaPoista
 3. Kauniita on rasiat ja ihana ihmemaa!!!

  VastaaPoista

Kiitos kommenteistasi, luen niitä mielelläni!
Thanks for your comments!