Choose your language:

keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Erikoistehostepinta, halkeamapintaa kohojauheella

Kokeilin tehdä erikoistehostepintaa embossausjauheella uudella tavalla.

Ensin etsin tarvikkeet: Korttipohja, akryylipalikka, leimasinkuva, leimavärit, leimavärien levittimet, vesisäiliösivellin, väritön muste, väritön (kirkas) kohojauhe ja kuumailmapuhallin.

Aluksi leimasin Archival Inkillä ruusun kuvan korttipohjalle. Archival Ink kestää vesiohenteisia värejä leviämättä. Sitten kokeilin värittää ruusun terälehtiä mustelevittimellä, mutta päädyin värittämään kukan, varren ja lehdet vesisäiliösiveltimellä Ditsress Inkejä käyttäen. Tuli siistimpi lopputulos. Tein kaksi kuvaa.Taustan värittämistä varten tein kukasta maskin ja väritin sinisillä leimaväreillä taustan pyörivin liikkein ulkoa sisälle päin. Välillä tuputtelin väriä varsien väliin.
Kun kuva oli valmis, annoin kuvan kuivahtaa. Sen jälkeen otin VersaMark Inkin, taputtelin väritöntä mustetta koko korttipohjalle. Sitten kaadoin kirkasta kohojauhetta kuvan päälle niin että se peittyi kokonaan. Kuumensin jauheen kuumailmapuhaltimella niin että se suli korttipohjan pinnalle.


Sitten tein saman toistamiseen heti perään. Kaadoin (ripottelin) kohojauhetta vielä hieman märän kuvan päälle, kuumesin taas jauheen niin että se suli kuvan pintaan. Tein saman kierroksen uudelleen, heti edellisen jauhekerroksen sulettua pinnalle kaadoin uudelleen jauhetta päälle ja kuumensin jauheen.Tein niin 6-7 kertaa. (Menin laskuissa sekaisin.) Lopulta kuvan pinta oli melko tasainen ja kirkas.

Oikealla puolella muutamaan kertaan kohojauheella tehtyä pintaa. Yritin kuumentaa kuvaa lisää siitä kohtaa, mihin jauhetta ei meinannut tarttua tarpeeksi. Kuvan pinta oli vähän kuin sulatettua lasia tai jos olisin laittanut Glossy Accentia pinnalle, olisi näyttänyt varmaan samalta. Lopputuloksena kirkas ja paksu pinta.

Kierrosten jälkene annoin kuvan kuivaa kokonaan.


Kun kuvan nosti valoa vasten siitä näkyi läpi kun pohjaa oli kuumennettu niin monta kertaa. Minulla on käytössä miehen kuumailmapuhallin, joka kyllä sulattaa kakkosteholla tehokkaasti kohojauheen. On varottava, ettei sormet pala eikä paperi mustu :)
Pakko käyttää pyykkipoikia apuina.
Sitten seurasi tekniikan erikoisin vaihe. Vein täysin kuivuneen kuvan pakastimeen!

 Luit oikein: vein korttipohjan pakastimen hyllylle!

Noin puolen tunnin pakastamisen  jälkeen otin kuvan varovasti pakastimen hyllyltä. Se oli aika kylmä ja käpristynyt. Kun kuvaa oikoi ja taivutti, kohojauheella tehty pinta alkoi halkeilla. Siihen tuli isompia ja pienempiä halkeamia.Korttipohja lämpesi aika äkkiä ja laitoin sen uudelleen pakasteeseen.

Noin reippaan puolen tunnin kuluttua hain kuvan uudelleen pakastimesta ja taittelin varovasti lisää halkeamia.Sitten tein kortin valmiiksi. Meni melko kauan suunnitteluun, koska kuva oli iso ja piti miettiä, mitä muuta korttipohjalle laittaisin. Jotain, mikä ei veisi kuvalta pääosaa kortista.


Valmis kortti näyttää tältä:

Ilta-auringon loisteessa kuvan kohojauhepinta ja halkeamat näkyvät hyvin.Tämän kortin tein samalla tekniikalla:
Olisi mukava nähdä millaisia kortteja te lukijat saatte tällä tekniikalla aikaan!

4 kommenttia:

 1. Kiva tekniikka, ja kiitos kun laitoit noin seikkaperäisen selostuksen. Mietin tässä, että kun pinnassa nyt on halkeamia niin siihen varmaan saisi laiettua jotain väriä niin, että halkeamat näkyisi ja pinnasta tulisi sellainen krakeluuripinta?

  VastaaPoista
 2. Joo, aattelin laittaa oikein juurta jaksain. Kokeilin ruskeaa vintage photo-väriä laittaa väriä yhteen kuvaan, mutta kuvasta tuli jotenkin samea, kun meni koko kuvan päälle tietysti. Voin kokeilla toisella kortilla ja laittaa kuvan tähän sitten!

  VastaaPoista
 3. Tein kortin haasteeseen ennen kuin katsoin tämän. Hieno idea laittaa pakkaseen. Pitääpä joskus kokeilla. Olen suuri kohojauheiden fani ja ilman sitä en voisi tehdä kortteja. Tai no, ehkä voisin mutta se on ehdoton suosikkini jota käytän tosi paljon milloin missäkin kortissa.

  VastaaPoista
 4. Tein kortin haasteeseen ennen kuin katsoin tämän. Hieno idea laittaa pakkaseen. Pitääpä joskus kokeilla. Olen suuri kohojauheiden fani ja ilman sitä en voisi tehdä kortteja. Tai no, ehkä voisin mutta se on ehdoton suosikkini jota käytän tosi paljon milloin missäkin kortissa.

  VastaaPoista

Kiitos kommenteistasi, luen niitä mielelläni!
Thanks for your comments!